Ruim 1300 leerlingen ervaren tech tijdens Game On Regio Breda

Stel je eens voor dat ruim 1300 leerlingen tech proeven doen bij 40 verschillende bedrijven. Het gebeurde op maandag 20 en dinsdag 21 mei tijdens techniekmanifestatie Game On regio Breda. Bij stands konden de scholieren programmeren, een muurtje metselen, met augmented reality een storing verhelpen en een brandje blussen. Frank Donders, Business Development Manager bij FME en mede-initiator van de manifestatie is blij met de grote opkomst: “Dankzij de nauwe samenwerking tussen FME, ondernemers, onderwijs en overheid hebben we de afgelopen twee dagen echt iets fantastisch neergezet!”

Bij veel van de stands staan enkel mannen, maar bij de stand waar de scholieren kunnen stucen niet. Iris Kuijper van NOA opleidingsbedrijf vertelt enthousiast: “Stucen is super veelzijdig! Er zit veel variatie in mijn werkzaamheden en dat vind ik leuk. Ik kan binnen en buiten werken, functioneel of decoratief. Na mijn werk zie ik altijd direct resultaat, dat geeft me een voldaan gevoel.” Toen Iris jonger was had zij nog geen plannen voor de techniek. Tijdens een techniekdag op haar school werd zij geënthousiasmeerd, “Ik wilde altijd kapster worden maar na de techniekdag die mijn school organiseerde was ik meteen verkocht! Nu, 3 jaar later, ben ik werkzaam als stukadoor. Ik hoop dat meer meiden hier hun passie vinden!”

Dillem Kalayci van het Dongemond College is misschien wel een van deze meiden. Ze klimt behendig van een steiger af: “Wat een leuke dag, super leerzaam wat techniek allemaal is en misschien kies ik er later wel voor. Ik heb net een schuin dak bedekt met pannen, dat vond ik best wel spannend maar wel heel stoer!” Ook de docenten zijn positief over het tweedaagse techniekevent. Piet van Bers, decaan bij Christoffel vertelt: “Wij waren gelijk super enthousiast over Game On regio Breda. Loopbaanontwikkeling is een verplicht onderdeel van het curriculum en dit event is daar een fantastische aanvulling op. Veel van onze leerlingen hebben geen idee welke richting ze op willen, dus een kijkje in de keuken bij deze bedrijven helpt enorm.” aldus Piet.

De deelnemende bedrijven hebben allemaal één uitdaging gemeen: het vinden van goed geschoold technisch personeel, zo erkent ook Maarten Hoogwout van WWA: “We staan hier vandaag omdat we over tien jaar veel meer mensen nodig hebben met een technische opleiding. Door op dit event jongeren kennis te laten maken met tech, hopen we medewerkers voor de toekomst te enthousiasmeren.” De organisatie kijkt terug op een succesvol event. Frank Donders: “In 2030 hebben we in de technologische sector een tekort van 120.000 technici. Op deze manier willen we leerlingen op jonge leeftijd al in aanraking laten komen met tech om hen zo een beter beeld te geven van wat er allemaal mogelijk is. Zij zijn immers de medewerkers van de toekomst!”