Kies voor het prachtige vak metselen

Ondanks deze unieke situatie blijven opgeleide metselaars hard nodig in de toekomst! Maak kennis met onze leerling Moreno Peemen. Hij vertelt ons graag waarom hij heeft gekozen voor het prachtige vak metselen. “Je kan altijd zien wat je hebt gemaakt”, zegt Moreno. En dat geeft hem een trots gevoel.

“Mijn naam is Moreno Peemen en ik ben 17 jaar oud. Het vak metselen heb ik altijd interessant gevonden. Van het begin tot het einde ben je bezig met het bouwen van bijvoorbeeld een huis en dat geeft mij een trots gevoel” Zowel tijdens de voorlichtingsavond als het bezoek door het Hanze College aan BouwSchool Breda wist Moreno al meteen wat hij wilde worden, namelijk metselaar. “Ook vooral de combinatie van werken en leren sprak me aan. En dat je met een écht vak bezig bent. En zo kwamen we in aanraking met BouwSchool Breda”, zegt Moreno. Hij heeft zich dan ook via de website van BouwSchool Breda aangemeld.

Na de kennismakingsdagen bij BouwSchool Breda is Moreno gestart met zijn opleiding metselen niveau 2. “Aan het begin van de opleiding ga je eerst volgens een persoonlijk opleidingsplan aan de slag met het maken van opdrachten in de werkplaats, zoals het stellen van profielen en het spreiden van specie op een balk. Je leert dan van alles over het werken als een metselaar. Wanneer BouwSchool vindt dat je voldoende ontwikkeling doormaakt en je de basisbeginselen onder de knie hebt, mag je worden uitgeplaatst bij een bouwbedrijf. En dan ga je de échte kneepjes van het vak leren. Samen met je leermeester ga je aan de slag als metselaar”.

Moreno heeft al bij een aantal bouwbedrijven mogen werken. “Een dag op de bouwplaats start om 06:45 uur. Je doet eerst je werkkleding aan en dan ga je aan de slag met het stellen van profielen, draadtrekken en vervolgens ga je metselen. Uiteraard staat je leermeester naast je om je te begeleiden”.

En wat zijn je toekomstplannen?

“Ik wil alles leren over het vak metselen. Op dit moment volg ik de opleiding niveau 2 metselen en wil ik graag doorstromen naar niveau 3. En misschien in de toekomst wil ik nog wel verder leren naar uitvoerder. Maar ik ga eerst de basis leren, zodat ik een hele goede metselaar wordt”.

En wat doe je nu eigenlijk op dit moment in de werkplaats?

“Ik ben bezig met het voorbereiden van een toets. Eerst heb ik een muurtje gemetseld en ga ik oefenen met het voegen”. Wij wensen Moreno veel succes!